Tampereen kesätapahtumat

Tampere on todellinen kesäkaupunki. Hyvien kulkuyhteyksien päässä, kahden järven välisellä kannaksella sijaitseva kaupunki tarjoaakin paljon mahdollisuuksia uimiseen ja veneilyyn. Lisäksi Tampereelta löytyy Särkänniemen huvipuisto ja maailman ainoa Muumimuseo, jotka houkuttelevat matkaajia vähän kauempaakin. Kaupungin useille toreille kerääntyvät kesäpäivisin niin myyjät kuin asiakkaatkin. Tampereella järjestetään myös lukuisia kesätapahtumia. Monien eri tyylisten musiikkitapahtumien lisäksi tarjolla on teatteria ja kaupunkifestivaaleja, urheilua unohtamatta.

Kesän avaus

Tampereella kesä on avattu vuodesta 1984 lähtien Kukkaisviikoilla, jotka ovat tuoneet monipuolisia tapahtumia – ja tietenkin näyttäviä kukkia – eri puolille kaupunkia. Vuonna 2019 tämä Tampere Tunnetuksi ry:n järjestämä tapahtuma saa nimekseen Kesän avaus. Kesäkuun alussa Tampereen keskusta siis täyttyy monenlaisista kesätapahtumista. Tarjolla on jokaiselle jotakin, mutta erityisen hyvin on huomioitu lapsiyleisö. Tapahtumaan kuuluu oleellisesti myös kukkaispormestarin ja kukkaistytön valinta.

Tampereen sävel ja Tammerfest

Tampereen sävel on joka toinen kesä järjestettävä kuoro- ja lauluyhtyetapahtuma. Vuodesta 1975 järjestetty tapahtuma kerää paikalle laulun ystäviä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Tapahtuman pääpaino on kuoro- ja yhtyelaulussa, joista järjestetään myös katselmuksia ja kilpailuja. Laulun tyyliä sen sijaan ei ole mitenkään määritelty, vaan kuorojen ja yhtyeiden esittäminä voi kuulla kaikenlaista perinteisestä kuoromusiikista pop-musiikkiin ja beatboxaukseen. Yleisöä houkuttelevat paikalle myös lukuisat ilmaiskonsertit.

Vuodesta 1995 Tampereen kesään on tuonut säpinää myös kaupunkifestivaali Tammerfest. Alkuvuosina festivaalin päätapahtumat olivat Koskipuistossa, nykyään festivaali sijoittuu pääasiassa Ratinanniemen festivaalipuistoon. Tammerfestin esiintyjät ovat suurelta osalta kotimaisen musiikin huippunimiä, mutta mukaan on yleensä saatu myös ainakin yksi kansainvälisestikin tunnettu esiintyjä. Ratinanniemen päätapahtumien lisäksi tapahtumia on myös muualla kaupungissa. Erityisesti Tullikamari on mukana menossa, ja sekä Pakkahuoneella että Klubilla on Tammerfestin aikaan monia konsertteja.

Sauna Open Air ja Blockfest

Raskaamman musiikin ystävien oma festivaali on Sauna Open Air Metal Festival, joka sekin valtaa käyttöönsä Ratinanniemen festivaalipuiston. Ensimmäinen Sauna-festivaali järjestettiin vuonna 2004. Vuoden 2013 jälkeen festivaalijärjestäjä ajautui konkurssiin, mutta vuonna 2019 Sauna Open Air tekee paluun osaksi Tampereen kesäfestivaalien monipuolista kirjoa. Kotimaisten metallitähtien lisäksi tällä festivaalilla on nähty kansainvälisiä tähtiä, kuten Ozzy Osbourne, D-A-D, Kiss ja W.A.S.P.

Erityinen hip hop -kulttuurille omistettu kaupunkifestivaali on vuodesta 2007 lähtien järjestetty Blockfest. Tamperelaisilta klubeilta aloittanut festivaali kasvoi nopeasti, ja nykyään sen pääkonsertit järjestetään myös Ratinan festivaalipuistossa. Nykyään Blockfestillä esiintyvät Suomen hip hop -genren kovimmat tähdet, mutta mukaan on saatu esiintyjiä myös ulkomailta. Blockfest on Pohjoismaiden suurin hip hop -festivaali. Lisäksi vuonna 2017 se oli ensimmäinen suomalainen festivaali, jossa ei voinut käyttää käteistä rahaa.

Tampereen teatterikesä

Yksi suomalaisen teatterielämän merkittävimpiä vuosittaisia tapahtumia on ehdottomasti Tampereen teatterikesä. Tämä vuodesta 1968 lähtien järjestetty, elokuun alkuun osuva festivaali on koko Pohjoismaidenkin vanhin ammattiteatterifestivaali. Teatterifestivaaleilla nähdään joka kesä noin 150 teatteriesitystä eri puolilta maailmaa. Lisäksi erilaisia oheistapahtumia, kuten seminaareja, näyttelyitä, työpajoja ja kokouksia on satoja. Tämä festivaali kerää vuosittain Tampereelle lähemmäs sata tuhatta teatterin ammattilaista, harrastajaa ja ystävää.

Osana teatterikesän oheistapahtumia on Tapahtumien yö, joka on eräänlainen poikkitaiteellinen kaupunkifestivaali. Nimestään huolimatta sen ohjelma alkaa jo aamulla ja jatkuu pitkälle seuraavaan aamuun. Tapahtumien yöhön osallistuvat monet tamperelaiset kulttuuritoimijat, kuten museot ja harrastusryhmät, jotka järjestävät erilaisia ohjelmanumeroita ympäri kaupunkia. Monet Tapahtumien yön ohjelmanumeroista ovat ilmaisia, mikä on varmasti yksi syy sille, että tämä kaupunkikarnevaali houkuttelee paikalle kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Tampere Open

Tampereella on jo vuodesta 1982 pelattu tenniksen ATP Challenger -turnaus Tampere Open, joka on pisimpään yhtäjaksoisesti Euroopassa järjestetty Challenger-tason turnaus. Aluksi tenniskisat käytiin Pyynikin tenniskentällä, mutta vuodesta 2007 lähtien se on käyty Tampereen tenniskeskuksessa. Turnaus käydään perinteisesti heinä–elokuun vaihteessa. Monet myöhemmin kansainväliselle huipulle nousseet pelaajat, kuten Jarkko Nieminen, ovat käyneet keräämässä sekä kokemusta että ATP-pisteitä tästä turnauksesta.

Aluksi Tampere Openissa pelasivat vain miehet, mutta vuodesta 2007 lähtien mukana ovat olleet myös naiset. Pelit on perinteisesti pelattu ulkona massakentillä. Tenniksen oheen on vuosien saatossa ilmaantunut erilaisia oheistapahtumia. Yksi tärkeimmistä on iltagaala, jossa valitaan Miss Tampere Open. Missikilpailu on tenniskisan tavoin hyvä ponnistuslauta tulevaan. Esimerkiksi vuoden 2006 tennismissi Satu Tuomisto (nyk. Aarnio) valittiin vuonna 2008 Miss Suomeksi.

Viikinsaaren kesätapahtumat

Pyhäjärvessä noin 20 minuutin laivamatkan päässä Tampereen keskustasta sijaitseva luonnonkaunis Viikinsaari on varsinainen kesäkeidas. Saari tarjoaa mahdollisuuksia uimiseen, ruokailuun ja vapaamuotoiseen kesäpäivän viettoon, mutta siellä on myös lukuisia järjestettyjä tapahtumia läpi koko kesän. Viikinsaaren kesäteatteri esittää joka kesä omaa näytelmäänsä, ja lisäksi kesäteatterissa pyörii myös stand up -iltoja. Heinäkuussa Viikinsaaressa järjestetään niin ohjelmallisia lastenpäiviä kuin päivähyppyjäkin eli päivätansseja.

Isompina yksittäisinä tapahtumina Viikinsaaressa järjestetään niin sanottuun juurimusiikkiin keskittyvä SaariBlues, joka kokoaa kesäkuiseksi päiväksi Viikinsaareen kaikki suomalaisen bluesmusiikin tunnetut nimet ja musiikkityylin harrastajat. Aivan eri tyyliseen tunnelmaan oman yleisönsä vie taas metallimusiikkiin keskittyvä SaariHelvetti. Tampereen kesän raskaimmaksi festivaaliksi itseään mainostava SaariHelvetti on kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään elokuun alussa. Vuonna 2019 tapahtumassa pääsee metallimusiikin ohessa nauttimaan myös muun muassa burlesque-esityksistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *