Suomen suurimmat festarit

Auringon palatessa Suomeen loppukeväästä, koko kansa lähtee ulos kodeistaan juhlistamaan kesää ja lämpöä. Tästä syystä kesä onkin Suomessa festareiden kulta-aikaa. Suomesta löytyy paljon erilaisia kulttuuri- ja taidefestivaaleja, jotka kutsuvat tutustumaan ja nauttimaan. Mikä olisikaan parempi tapa viettää lomaa ja kesäpäiviä kuin festarit! Laadukas musiikki, hyvä ruoka, maukas juoma sekä ystävät ja yhteisöllisyys yhdistyvät näissä kesän kohokohdissa.

Alla on listattuna Suomen arvostetuimpia ja suosituimpia musiikkitapahtumia. Niitä järjestetään ympäri maata sekä pitkin kesää, keskittyen erityisesti heinäkuuhun. Suomen festaritarjonnasta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille. Musiikkityylit vaihtelevat rockista ja hevistä jazziin, ja jopa kansanmusiikkiin. Musiikin lisäksi kesällä pääsee nauttimaan muista kulttuuri- ja taide-elämyksistä. Kirjaa tapahtumat ylös ja lähde kokemaan seikkailuja ja tyydyttämään kulttuurinnälkää kiinnostaville festareille! Suomen suosituimmilla musiikkifestivaaleilla et tule pettymään.

Ruisrock

Yksi Suomen merkittävimmistä kesätapahtumista on vuosittain Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock. Se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Se järjestetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja vuodesta 2008 lähtien tapahtuma on järjestetty kolmipäiväisenä. Tapahtuman kävijämäärä on kasvanut tasaisesti. Vuoden 2018 kävijämääränä oli 105 000 ja kaikki kolme päivää olivat loppuunmyytyjä. Vuonna 2019 vietetään Ruisrockin juhlavuotta, sillä tapahtuma täyttää 50 vuotta. Ruisrock järjestetään Ruissalon luonnonkauniissa Kansanpuistossa.

Ruisrockissa pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta festaritunnelmasta ja matkasta toiseen maailmaan, joka on täynnä iloa, ystävyyttä ja vapautta. Kulttuuritarjonta on laadukasta ja monipuolista. Vuosien saatossa tapahtuman esiintyjinä on nähty rock- ja popmusiikin maailman huippuesiintyjiä kuten Metallica, Bon Jovi, Iron Maiden sekä Bob Dylan. Lisäksi esiintyjinä on ollut aina kotimaisia suosituimpia artisteja ja yhtyeitä. Tapahtuman ohjaavina arvoina on toisistamme sekä ympäristöstä huolehtiminen.

Provinssi

Edellisenä viikonloppuna Ruisrockista järjestetään toinen suuri rockmusiikkifestivaali Provinssi. Sen tapahtumapaikkana toimii Seinäjoen vanhimpaan asuinalueeseen kuuluva Törnävänsaari. Vuoteen 2014 asti tapahtuma tunnettiin nimellä Provinssirock. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1979, jolloin tapahtua oli vain yksipäiväinen. Nykyisin Provinssi on kolmipäiväinen suosittu tapahtuma, joka on perinteisesti avannut kesän festarikauden. Tapahtumassa on mahdollista päästä kuulemaan laadukasta musiikkia sekä nauttimaan yhteisöllisyydestä ja myös hyvästä ruokatarjonnasta.

Provinssissa on joka vuosi tarjolla täyteläinen kattaus musiikin eri aloilta. Esiintyjinä on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia muusikkoja. Lavalle astelee monia tunnettuja esiintyjiä ja yhtyeitä maailman huipulta, mutta myös uransa alussa olevia ja läpimurtoaan vasta tekeviä. Musiikkiesitykset tapahtuvat viidellä eri lavalla. Provinssin leirintäalue on suosittu tapa majoittua, mutta käytössä on myös hostelli, hotelli ja jopa koulumajoitus. Myös asuntovaunuille ja -autoille on alueella paikkoja.

Pori Jazz

Pori Jazz -tapahtuma on ainutlaatuinen musiikkifestivaali Suomen kulttuuritarjonnassa. Vuonna 2018 se oli kokonaiskäyntimäärän mukaan katsottuna Suomen suurin taide- ja kulttuurifestivaali. Tapahtuma järjestetään Satakunnassa Porissa, ja se näkyy ympäri kaupunkia. Pääkonserttipaikkana on Kirjurinluoto Arena. Pori Jazz on kansainvälisestikin tunnettua ja arvostettu tapahtuma ja se on yksi vanhimmista eurooppalaisista rytmillisen musiikin festivaaleista. Tapahtumaa on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1966.

Jazzin lisäksi festivaalissa on edustettuna muitakin musiikkityylejä, kuten rock, hiphop, blues, pop ja reggae. Tapahtuma on kolmipäiväinen ja se järjestetään heinäkuussa. Musiikki soi Kirjurinluodon pääkonserteissa kolmella eri lavalla iltapäivästä myöhään yöhön. Alueella on monipuolinen tarjonta syötävää ja juotavaa niin anniskelualueella kuin niiden ulkopuolellakin. Pori Jazz tarjoaa pääsymaksullisten pääkonserttien lisäksi laajasti muuta ohjelmaa. Niistä voi nauttia Jazzpuistossa, jossa on erikseen ohjelmaa myös lapsille.

Ilosaarirock

Suomen suurimpiin ja suosituimpiin musiikkifestareihin kuuluu myös Ilosaarirock. Sen tapahtumapaikkana on Joensuun Laulurinne, jonne se siirtyi nimensäkin saaneesta Ilosaaresta. Tapahtuma järjestetään heinäkuun toisena viikonloppuna. Ilosaarirock on Suomen toiseksi vanhin rock-musiikin festivaali. Tapahtumassa esiintyy laadukkaita kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Lipun hinta on kuitenkin alhainen, sillä tapahtumalla ei pyritä voittoihin. Se järjestetään pitkälti talkoovoimin, ja voitoilla kustannetaan tapahtumien kuluja sekä tuetaan pohjoiskarjalaisia aloittelevia yhtyeitä.

Helsingin juhlaviikot

Suomen kulttuuritapahtumista suosituimpien joukkoon – niin myytyjen lippujen kuin kävijämääränsäkin puolesta – on noussut Helsingin juhlaviikot. Se järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa eri puolilla Helsinkiä. Tapahtuman tarkoituksena on tarjota suurelle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia ja mieleenpainuvia taide- ja kulttuurielämyksiä. Ohjelmaan kuuluu musiikkiesityksiä, teatteria ja tanssia, taidenäyttelyitä sekä elokuvaesityksiä. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Taiteiden yö -tapahtuma. Osa tapahtumista järjestetään Tokoinrannassa Huvilateltassa, mutta tapahtumaa on koko kaupungin laajuisesti.

Juhannusfestarit

Suomen festaritarjonnassa on paljon muitakin tapahtumia pitkin kesää. Juhannusta voi juhlia useissa musiikkitapahtumissa. Juhannuksen aikaan järjestettäviin festareihin kuuluu Raumanmeren juhannus. Tapahtumaa juhlitaan Otanlahden rantapuistossa ja mukana on Suomen aivan ykkösartisteja. Myös Savossa, Nilsiän Tahkolla vietetään juhannusta festaritunnelmissa. Jämsässä Himoksella pääsee joka juhannuksena kuulemaan huippuartisteja rennossa meiningissä. Takuuvarmasti unohtumaton kokemus on myös viettää juhannusta kuumilla hiekkasärkillä Kalajoen Juhannuksen merkeissä.

Uudet yllättäjät

Nostetta ovat saaneet myös tuoreet musiikkifestivaalit, jotka kannattaa ehdottomasti sisällyttää festarikalenteriin. Soundi-lehden lukijat äänestivät vuoden 2018 parhaaksi festariksi vasta vuodesta 2016 järjestetyn John Smith Rock Festival -tapahtuman. Se järjestetään Laukaassa, Kylpylähotellin Peurungan ranta-alueella. Myös Tuska Open Air on uutena noussut suosittujen rockmusiikkifestareiden joukkoon. Tämä hevimusiikkiin keskittyvä tapahtuma järjestetään Helsingin Suvisaaressa kesäkuun lopulla. Niin uudet kuin vanhemmatkin musiikkifestivaalit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia tapahtumia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *