Mitä tehdä Tampereella?

Kulttuurikaupunkina tunnettu Tampere tarjoaa taatusti jokaiselle jotakin. Kaupunki on tunnettu teattereistaan, monista museoistaan, lukuisista kesätapahtumistaan sekä kaupungin omaleimaisista maisemista, joita hallitsevat molemmin puolin järvet sekä niitä yhdistävä Tammerkoski. Arkkitehtuurista kiinnostuneet kiertävät ja katselevat kaupunkia aivan omasta näkövinkkelistään, ja Särkänniemen huvipuistoalue tarjoaa monipuolista tekemistä koko perheelle. Tampereella ei todellakaan aika tule pitkäksi, eikä nälkä pääse yllättämään, sillä kaupunki tunnetaan erityisesti muutamista erikoisherkuistaan.

Teatteria Tampereella

Teatterin ystävä todella viihtyy Tampereella. Kaupungissa on kaksi isoa laitosteatteria, Tampereen teatteri sekä Tampereen työväen teatteri, jotka kumpikin tarjoavat monipuolista ohjelmistoa useilla eri lavoillaan. Lisäksi merkittävän lisän Tampereen teatteritarjontaan tuovat kesäteatterit Pyynikillä ja Viikinsaaressa sekä Tampereen komediateatteri, joka tarjoaa esityksiä talvikauden lisäksi myös omassa kesäteatterissaan. Todellinen teatteriharrastaja osallistuu tietenkin myös Pohjoismaiden suurimmalle ammattiteatterifestivaalille, Tampereen teatterikesään, joka järjestetään vuosittain elokuun alussa.

Historiaa ja nykyaikaa

Tampere tunnetaan vanhana työläiskaupunkina, joka kasvoi erityisesti 1800-luvulta lähtien, kun teollistuminen oli lähtenyt käyntiin ja Tampereelle oli perustettu Finlaysonin puuvillatehdas. Työväen elämää kaupungissa kuvaavat sekä Amurin työläismuseokortteli vanhoine asuinrakennuksineen että Finlaysonin alueella sijaitseva Työväenmuseo Werstas. Werstas tutkii, tallentaa ja kuvaa työelämää ja sen muutosta sekä työväestön asemaa. Yhtenä Werstaan erikoisuutena on vanha Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä ollut, suurin Suomessa koskaan käytetty höyrykone.

Ehdottomasti vierailemisen arvoinen on myös monipuolinen museokeskus Vapriikki, joka sijaitsee kauniilla paikalla aivan Tammerkosken vieressä. Vapriikissa voi samanaikaisesti tutustua yli kymmeneen eri näyttelyyn muun muassa tekniikan, historian ja luonnontieteen aloilta. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Vapriikiin on pysyvästi sijoitettu myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen kivimuseo, Postimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Suomen Pelimuseo ja Nukkemuseo. Tässä museossa viihtyy siis koko perhe ja vaikka koko päivän!

Taidetta ja arkkitehtuuria

Taiteen ja kulttuurin ystävä on todella kotonaan Tampereella, siitä pitävät huolen monet erilaiset museot ja kohteet. 1900-luvun alussa rakennettu arkkitehti Lars Sonckin piirtämä Tampereen tuomiokirkko on ehdoton vierailukohde paitsi arkkitehtuurinsa myös taiteensa takia – tuomiokirkon seinien freskot on nimittäin maalannut itse Hugo Simberg. Toinen taideharrastajan pakollinen vierailukohde on Sara Hildénin taidemuseo, jonka omat kokoelmat ovat varsin mittavat ja vierailevat näyttelyt kansainvälisestikin kiinnostavia.

Uudempaa arkkitehtuuria edustaa esimerkiksi kaupunginkirjasto, joka tunnetaan myös nimellä Metso. Tämä Hämeenpuistoon vuonna 1986 valmistunut laitos on Raili ja Reima Pietilän piirtämä. Ylhäältä katsottuna rakennus todellakin näyttää metsolta, mitä ei tavallinen vierailija tosin pysty todentamaan kuin rakennuksen pienoismalliin tutustumalla. Kirjaston lähistöltä löytyy myös arvostettu Tampereen taidemuseo, jonka kokoelmiin kuuluu kaikkiaan yli 14 000 teosta. Niistä osa on sijoitettu muualle kuin taidemuseon omiin tiloihin.

Ainoita maailmassa

Tampereelta löytyy myös kaksi sellaista museota, joita ei tiettävästi löydy mistään muualta maailmasta. Toinen näistä on nykyisin Tampere-talossa sijaitseva Muumimuseo, joka on hallinnollisesti osa Tampereen taidemuseota. Muumimuseon kokoelmiin kuuluu Tove Janssonin alkuperäisiä kuvituksia muumikertomuksiin sekä muita Janssonin kirjankuvituksia, jotka taiteilija on itse museolle lahjoittanut. Muumi-teemaisen museon yhteydessä on myös muumitarinoiden lukukirjasto ja museokauppa. Tämä museo houkuttelee vieraita erityisesti Japanista.

Toinen Tampereen erikoisuuksista – ainoa lajiaan ainakin länsimaissa – on Hämeenpuistossa Tampereen työväenteatterin rakennuksessa sijaitseva Lenin-museo. Museo on paikassa, jossa myöhemmät neuvostojohtajat Lenin ja Stalin tapasivat salaa vuonna 1905 ja suunnittelivat tulevaa vallankumousta. Tämä kooltaan suhteellisen pieni museo esittelee paitsi Leniniä henkilönä myös Neuvostoliiton historiaa. Lenin-museo järjestää myös erilaisia tilaisuuksia ja teemaopastuksia. Museokauppa Soviet Shop myy neuvostonostalgiaa huokuvia tuotteita.

Särkänniemi

Särkänniemi on Näsijärven rannalle vuonne 1975 perustettu elämyspuisto. Särkänniemessä on kaikkiaan viisi eri elämyskohdetta, joissa voi vierailla myös erikseen. Särkänniemen maamerkkinä toimii Näsinneulan näkötorini, jolla on korkeutta kaikkiaan 186 metriä. Näsinneulan yläosista löytyvät kahvila, ravintola ja näköalaterassi, ja sen alakerrassa sijaitsevat planetaario ja akvaario. Suosittu kohde on myös Koiramäen eläinpuisto, jossa on sekä maatilan eläimiä että erilaisia leikkipaikkoja ja muutamia kauppoja.

Edellä mainittujen lisäksi Särkänniemen huvittelukohteita ovat varsinainen huvipuisto ja sen sisästä löytyvä Angry Birds Land -teema-alue, joka on erityisesti pienille kävijöille sopiva leikkipuistomainen alue. Huvipuistosta löytyy kaikkiaan reilut kolmekymmentä laitetta, joiden joukossa on useita eri vuoristoratoja ja suosittu vesivuoristorata Tukkijoki. Talviaikaan Särkänniemen vieraita palvelee vuonna 2016 avattu sisähuvipuisto SuperPark Särkänniemi. Ympäri vuoden on auki myös alueella sijaitseva Sara Hildénin taidemuseo.

Ruokaa ja juomaa

Tampereella on toki monia arvostettuja ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia herkkuja moneen eri makuun. Tunnettuja tamperelaisia perinneherkkuja on kuitenkin muutamia. Kaikkein tunnetuin on tietenkin Tapolan mustamakkara. Tätä tamperelaisherkkua nautitaan perinteisesti torilla suoraan mustamakkarakioskista ostettuna. Toinen tamperelaisklassikko on pyttipannu, eikä mikä tahansa pyttipannu, vaan Tampereen teatterin kupeessa Hämeensillan pielessä sijaitsevan ravintola Tillikan pyttipannu. Jälkiruoaksi sopii nauttia maankuuluja munkkeja, joita tarjoilee Pyynikinharjulla Pyynikin näkötornin kahvila.

Jos nuo tamperelaiset erikoisuudet tuntuvat liian omalaatuisilta, kannattaa nälkäänsä Tampereella suunnata helpottamaan vaikkapa kaupungin vanhimpaan pitsapaikkaan Pizzeria Napoliin, jonka listalta löytyy yli sata pitsaa ja joka on niin suosittu, että jonot saattavat yltää pitkälle ulos saakka. Mainittava on myös rautatieaseman vieressä sijaitsevan hotelli Tornin kattobaari Moro Sky Bar, jonne kannattaa mennä jo pelkkien maisemien takia, mutta myös paikan omat oluet ovat maistamisen arvoisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *