Korttelit heräävät eloon – kaupunkiosatapahtumat Tampereella ja Helsingissä

Moni matkailija on ihaillut ulkomaanmatkoilla katujen viriiliä elämää. Miten ihastuttavaa onkaan, kun katujen varteen kokoonnutaan keskustelemaan, syömään ja kuuntelemaan musiikkia. Suomessa sen sijaan kaikki nuo edellä mainitut on aina hoidettu sisätiloissa. Osansa katujen hiljaisuudella on kulttuurissa, ilmastossa ja lainsäädännössä. Suomessa ravintolat eivät voi halutessaan kantaa pöytiä ja tuoleja keskelle jalkakäytävää, eikä tanssitapahtumaa voi laittaa pystyyn ilman lupahakemusta.

Unelma eläväisestä urbaaniympäristöstä on kuitenkin ottanut tuulta alleen, ja erilaiset tempaukset, kuten Ravintola- ja Siivouspäivä, ovat jääneet vuosien saatossa elämään kaupunkilaisten arkeen. Oman alueen tapahtumiin on helppo osallistua, sillä ne eivät vaadi pitkällistä suunnittelua. Samalla on mukava luoda kontakteja naapureihin ja lähialueen asukkaisiin. Usein kohtaamiset omalla alueella poikivat uusia ideoita, ja lujittavat asukasyhteisön luottamusta ja hyvää henkeä.

Helsinki – Roihuvuori ja Kallio

Helsinkiin eläväisimpiin kaupunginosiin kuuluvassa Roihuvuoressa tapahtuu paljon. Kevään tärkein tapahtuma Hanami kokoaa kansaa muistakin kortteleista. Hanamin kunniaksi Roihuvuoressa kukkivat lukuisat kirsikkapuut, ja ohjelmassa on monenmoista japanilaista kulttuuria; origamia, parapara- ja butotansseja, ikebanaa, japanilaista ruokaa ja budoa. Elokuussa alueella pidetään omat kyläjuhlat, joissa ei unohdettu lapsiakaan. Maaliskuussa järjestetään alueen kirjamessut, huhtikuussa koulujen yhteiset VIRtaa-festivaalit ja elokuussa Lasten laakso-tapahtuma.

Aina trendikäs Kallio on kaupungin suurimmaksi kasvaneen block partyn eli korttelibileiden isäntä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tällöin alueen ajotiet suljetaan, ja kaduille nousee musiikkilavoja ja ruokakojuja kaiken ikäisten iloksi. Monitaiteellista kulttuuria on tarjolla kahdesti 10 päivän ajan; ensin toukokuussa Kallio Kukkii -tapahtumassa ja kesän lopussa elokuussa Kallio Kipinöi -tapahtumassa. Kesäsunnuntaisin Dallapen puistossa on ilmainen pihakirppis, ja joulukuussa Karhupuistossa voi vierailla joulutorilla.

Helsinki – Arabianranta, Käpylä ja Kumpula

Arabianrannan katufestarit toukokuussa ovat kiilanneet koko maan suurimmaksi katutaidetapahtumaksi, jonne on saapunut viime vuosina noin 30 000 osallistujaa. Tapahtumassa nautitaan sirkuksesta, pop up- ravintoloista, taiteesta, graffiteista ja tietenkin musiikista. Annalan ja Boksvillanin huviloilla pidetään monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden kuten laskiaistapahtuma, joulutori, laskiaistapahtuma, taimitori ja Halloween-juhla. Marraskuussa kansa vaeltaa polttamaan kekrin rantapuistoon kekrijuhlien kunniaksi. Alueen elokuvayhdistys viihdyttää monenlaisin elokuva-aiheisin tapahtumien voimalla.

Käpylä ja Kumpula vetävät yhtä köyttä jakaen vuotuisten kyläfestareiden järjestelyt joka toinen vuosi toiselle kaupunginosalle. Tapahtuma on kuuluisa isosta kirppiksestä, jonka lisäksi nautitaan musiikista, ruuasta ja tietenkin tunnelmasta. Tekemistä riittää myös perheen pienimmille. Kirppiksiä on tarjolla runsaasti muulloinkin, kuten Kumpulan Koko Kylän Kirppispäivä. Kumpulan siirtolapuutarhassa pidetään taasen kunnon Juhannusjuhlat. Käpylässä keskitytään joulunajan karkeloihin, ja laskiaisena kokoonnutaan laskiaisriehaan Taivaskalliolle.

Helsinki – Herttoniemi ja Vallila

Herttoniemi Block Party eli alueen omat korttelibileet riehaannuttavat alueen elokuussa, jolloin musiikista ja kulttuurista nautitaan kymmenien artistien ja reilun 20 000 kävijän voimin. Perinteisempää korttelikulttuuria ylläpitää Herttoniemi-päivän kyläjuhlat ja Herttoniemen rannan kyläjuhlat, jolloin ohjelmassa on ruokaa, kirppistelyä ja lasten juoksutapahtuma. Alueen siirtolapuutarhassa tapahtumina ovat kesäkirppikset ja loppukesän syysmarkkinat. Herttoniemen kartanon Joulupolku valmistaa alueen asukkaat loppuvuoden juhlaan tiernapoikien, tonttukoulun ja leikkien avulla.

Vallilan vapputansseissa pistetään jalalla koreasti, ja aloitetaan iloinen kesäkausi kaupungin keskeisimpiin kuuluvan kortteliston alueella. Vallilan Tangon tahdissa humpataan ja valssataan kohti seuraavia tapahtumia. Vallilan rustiikki kaupunginosa kutsuu kirppisten pariin, joita pidetään eri puolilla aluetta touko- ja kesäkuussa. Puu-Vallilassa piha- ja puistokirppis kerää kaupunkilaisia toukokuun lopussa sankoin joukoin idylliseen ympäristöön. Siirtolapuutarhassa juhlitaan juhannusjuhlilla ja elojuhlissa keskikesää ja alkavaa syyskautta.

Tampere – taidetta, kulttuuria ja korttelibileitä

Tampere on kuuluisa rennosta tunnelmasta, jossa kaupunkilaiset kohtaavat musiikin, kulttuurin, teatterin, taiteen ja musiikin parissa. Tapahtumat keskittyvät keskeisimmille alueille, ja erityisesti kesäaikana viriili kaupunki vetää puoleensa asukkaita läheltä ja kaukaa. Tampereen eri kaupunginosissa nautitaan musiikista. Osmonpuiston soittolavalla, Näsinpuiston laululavalla ja Laikunlavalla nautitaan puistokonserteista parhaimpaan kesäaikaan. Tampereen Folklore- tapahtumat, Helahulinat ja koko perheen peräkonttikirppis eivät jätä ketään apealle mielelle, vaan ovat erinomainen avaus kesäkaudelle.

Tampere – Puistokonsertit

Jo perinteeksi muodostuneet puistokonsertit sopivat kaikille. Niitä järjestetään kaupungin eri osissa, ja kaikkiin niihin on ilmainen pääsy. Vanhan kirjastotalon puiston Laikunlavalla pidetään puistokonserttien lisäksi DJ-kisoja, tanssikursseja, hengellisen musiikin iltoja ja reggaetapahtumia. Näsinpuiston konserteissa yleisö voi nauttia samalla ympäröivästä upeasta luonnosta. Amurin historiallinen kaupunginosa ja musiikki ovat voittamaton yhdistelmä sunnuntai-iltapäivisin. Osmonpuiston soittolavalla nautitaan vilvoittavista tuulista korkealla kallion päällä, kun taas Hatanpään Arboretumissa ihastellaan ruusuja.

Tampere – Koko perheen tapahtumia

Koko perheen peräkonttikirppis ja Siivikkalan kierros kutsuvat tapahtumaan koko perheen. Ilmoittautumista ei tarvita ja tapahtuma on maksuton. Tarjolla on poniajelua lapsille, lämäritutka, VPK:n esittely, poliisipartio ja kirppishuumaa. Mahnalan kummituskävelyillä kerrotaan kummallisia tarinoita, joihin varsinkin ennen aikaan uskottiin. Kalevan uintikeskuksessa pidetään koulujen loppumisen kunniaksi Splash-tapahtuma, jossa oleskelun lisäksi tarjotaan musiikkia, tanssia ja uimista. Toukokuun lopun Helahulinoissa on ohjelmaa niin aikuisille kuin myös lapsillekin.

Kaupunkiaktiivit haluavat ihmiset liikkeelle

Tulevaisuuden urbaanit tilat Helsingissä ja Tampereella saattavat olla hyvin erilaisia kuin nykyisin. Kaupunkisuunnittelijoiden unelma olisi aktivoida monet käyttämättömät tilat hyötykäyttöön. Mukavan näköisessä ympäristössä ihmiset myös liikkuvat mieluummin julkisilla ja käyttävät lähipalveluita. Tämä vaatii uudenlaisia kaupunkisuunnittelun ratkaisuja ja innokkaita kansalaisia, jotka toimivat taustavoimina tapahtumien järjestelyissä. Tampere ja Helsinki ovat hyviä esimerkkejä siitä, että asukkaiden oma aktiivisuus ja osallistuminen luo uudenlaista kaupunkikulttuuria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *