Kalliossa tapahtuu – tule mukaan parhaisiin korttelijuhliin!

Kallio Block Party on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan! Kaikenikäisille sopiva täysin ilmainen tapahtuma järjestetään jo yhdeksättä kertaa elokuun ensimmäisenä lauantaina 3.8.2019 Kallion kortteleiden suojissa. Katujuhla on täynnä elävää musiikkia, mahtavaa ruokaa ja urbaania ohjelmaa, joka päivittyy osoitteeseen www.kallioblockparty.org. Tapahtuma järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin ja tänä vuonna keskitytään entistäkin huolellisemmin ympäristön kunnioittamiseen ja kestävään kehitykseen. Mutta miten järjestetään tuhansien ihmisten tapahtuma kuormittamalla ympäristöä mahdollisimman vähän?

Ympäristö on kaikkien yhteinen asia, ja tapahtuman järjestäjät uskovat, että kaupunkikulttuuria voidaan elävöittää kestävällä tavalla, yhteisöllisesti ja epäkaupallisesti. Toiminnan kivijalkana on vapaaehtoisuus, joten kaikki jakavat saman arvopohjan ja motivaation. Talkoolaisissa on mukana sekä kokeneita järjestäjiä, että paljon uusia tulokkaita. Eri osa-alueille on perustettu tiimejä ja ympäristötiimi pitää huolen tapahtuman aluesiivouksesta, ekologisuudesta sekä ympäristöaiheisesta ohjelmasta. Tapahtuman suunnittelu on aloitettu jo alkuvuodesta.

Mikä Kallio-liike?

Kallio Block Partyn järjestää Kallio-liike, joka on Kalliossa ja sen läheisyydessä asuvien, työssäkäyvien ja oleilevien yhteisö, joka ei ole poliittisesti tai uskonnollisesti sitoutunut. Sen päätarkoituksena on vapaaehtoisuus, yhdessä tekeminen ja ainutkertaisten elämysten luominen. Kallio-liike elävöittää kaupunkia vuoden mittaan myös muilla tapahtumilla ja esimerkiksi kaupunkiviljelyllä. Mukaan toimintaan voi tulla matalalla kynnyksellä ja Kallio Block Partyn tekijöiden kokoontumisista tiedotetaan aktiivisesti Facebookissa ja Instagramissa.

Yksi Kallio-liikkeen aikaansaannoksista ovat Kallion kaupunkiviljelmät, joita löytyy tänä vuonna niin Pengerpuistosta, Alli Tryggin puistosta kuin Pitkänsillanrannastakin. Harrastuksena kaupunkiviljely kasvattaa suosiotaan. Urbaanit puutarhurit pääsevät jo viidettä viljelykautta hyödyntämään istutuslaatikoita kasvattaakseen lähiruokaa, yrttejä ja hyötykasveja. Kaupunkiviljelmät saivat alkunsa vuonna 2015 kahden kalliolaisen aloitteesta ja innostuksesta viljelyyn. Suosittuihin viljelylaatikoihin pääsee käsiksi tällä erää jonon kautta ottamalla yhteyttä sähköpostitse kallioliike@gmail.com.

Kallion kulttuuria kaikille!

Kallion kaupunginosan kulttuuri on värikästä ja muutamat laulujen sanat, romaanit ja runot sivuavatkin Kallion elämää. Aiemmin työväestön hieman levottomanakin asuinalueena tunnettu Kallio on tänä päivänä erittäin suosittua aluetta ja asuntojen hinnat ovat pilvissä. Kallion ilmapiiri on tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä ja itseilmaisua kannustava. Eläväinen kaupunginosa on myös kulinaristin unelma lukuisten persoonallisten ruokapaikkojen ansiosta, eikä viinin tai erikoisoluiden ystävänkään tarvitse jäädä janoiseksi.

Kallio Block Party haluaa tuoda tätä ainutlaatuista Kallion tunnelmaa, musiikkia, taidetta ja ruokaa kaikkien saataville. Vapaa pääsy ja aidattomuus tekevät festivaalista helposti lähestyttävän ja tunnelmaltaan välittömän. Odotettavissa on tempauksia, häkellyttäviä esiintyjiä ja osallistavaa ohjelmaa, jotka houkuttelevat kadut ja puistot täyteen ihmisiä. Elokuun Korttelijuhla on aiempina vuosina vallannut muun muassa Flemarin, Vasiksen ja Kurvin, sekä alueen Ympyrätalolta Linjoille ja Tokoinrantaan.

Liikenne väistyy – juhlahumu täyttää kadut

Tapahtuma on aiempina vuosina kerännyt arviolta tuhansia kävijöitä ja festivaalin ajaksi autotiet suljetaan liikenteeltä. Kun kaduilla voi kävellä vapaasti ja tila hyödynnetään luovasti, se tuo oman tunnelmansa koko päivään. Musiikkia voi pysähtyä kuuntelemaan vaikkapa virittämällä pienen piknikin keskelle suojatietä. Kalliossa asuville tämä kaupunginosajuhla tuo festarit kotiovelle ja ohjelmasta pääsee nauttimaan myös parvekkeelta kuunnellen. Ohjelmaa jatkuu iltakymmeneen saakka.

Varsinaisen korttelijuhlan jälkeen on perinteisesti useita jatkobileitä keskustan lukuisissa baareissa, joista monissa iltaa pääsee edelleen jatkamaan elävän musiikin siivittämänä. Tuhansien ihmisten tapahtuman jälkimainingeissa jatkopaikatkin täyttyvät nopeasti, mutta lippuja voi ostaa myös ennakkoon paikkansa varmistamiseksi. Kallio-liikkeen Facebookkia seuraamalla saa ajankohtaisinta tietoa virallisista jatkopaikoista ja vinkkejä päivään. Jos satut tulemaan festareille kauempaa, kannattaa tarkistaa myös muut viikonlopun tapahtumat: https://www.myhelsinki.fi/en/see-and-do/events.

Koko perheen tapahtuma

Myös perheen pienimmät ovat tervetulleita tapahtumaan, ja lapset on huomioitu myös iltapäivän ohjelman suunnittelussa. Tapahtuma alkaa klo 14 ja aiemmin lasten kanssa liikkuville on samana päivänä myös pelkästään lapsille suunnattu ilmaistapahtuma Lasten Festarit 2019 Hesperianpuistossa klo 10–16. Tapahtuma on sujunut edellisvuosina varsin rauhallisissa merkeissä ja suuremmilta järjestyshäiriöiltä on vältytty. Joka vuosi myös fasiliteetteja on parannettu, esimerkiksi bajamajojen määrää lisäämällä.

Katutaide kunniaan

Huikeiden artistien lisäksi Kallio Block Partyt pitävät sisällään erinäisiä tempauksia ja työpajoja. Viime vuonna Verstas247 kehotti tuomaan mukana oman t-paidan, kangaskassin tai tyynyliinan johon pystyi painamaan printtimaalilla kirjaimellisesti katutaidetta – kaivonkannen kuvion. Kaivonkannen pintaan siveltiin painoväriä ja kangas painettiin kantta vasten. Verstas247 antoi painetuille materiaaleille jatkokäsittelyohjeet ja myös puhdisti käytetyt kaivonkannet asianmukaisesti. Näin syntyi osallistavaa ja uniikkia katutaidetta.

Kesätapahtumien aatelia

Elokuun lämpö ja hieman jo hämärtyvät illat pitävät sisällään monia tapahtumia ympäri Suomen. Kallio Block Party on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan ja se on kaupungin ytimessä järjestettävänä tapahtumana täysin ainutlaatuinen monella tapaa, niin tunnelmaltaan kuin filosofialtaankin. Keskellä Helsinkiä pääsee kokemaan festivaalitunnelmaa ja nostattavaa yhteishenkeä sekä monipuolista ohjelmatarjontaa. Pienten paikallisten toimijoiden tukeminen ja kestävä kehitys kulkevat käsi kädessä.

Mukaan tekemään kesän parhaita bileitä?

Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita suunnittelemaan, ideoimaan ja toteuttamaan Kallio Block Party -perinnettä. Tämä festivaali rakennetaan yhdessä ja siinä piilee sen mahtavuus; aina on jotain kiinnostavaa uutta, jota ei ole vielä toteutettu tai edes ymmärretty ajatella. Seuraa myös esiintyjä-hakua, jos haluat päästä ohjelmistoon ja tehdä yhteistyötä! Tapahtuman porukkaan voi liittyä rohkeasti myös ilman aiempaa kokemusta. Yhteyden järjestäjiin saa sähköpostitse osoitteessa kallioliike@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *