Festivaalit Suomessa

Festivaalit kuuluvat Suomen kesään – satoi tai paistoi. Festareita juhlitaan läpi kesän ympäri maan, suosituimmat ja suurimmat niistä keräävät jopa 100 000 kävijää. Onko oma kesäkalenterisi vielä festivaalien osalta auki? Ei hätää – olet oikeassa paikassa! Tällä sivustolla tullaan käymään läpi parhaat kesätapahtumat erityisesti Tampereella ja Helsingissä, mutta luvassa on vinkkejä myös koko maahan ja aina ulkomaille asti.

Tampereen kesässä tapahtuu

Tampereen kesä on täynnä tapahtumaa ja touhua koko perheelle. Jokaiselle löytyy jotain, ohjelma ulottuu aina jalkapallon EM-karsinnoista Ratinan stadionilla Koiramäen juhannusjuhlien kautta legendaarisiin Tammerfesteihin ja monelle perinteisiin kesänpäätösbileisiin, Blockfesteihin. Jo pelkästään musiikkifestivaalien osalta tarjonta on erittäin kattava. Raskaamman musiikin ystävien kannattaa suunnata heinäkuun 12.-13. päivä Sauna Open Airiin, kun taas folkihmiset puolestaan kokoontuvat elokuun alussa (4.8.) Tahmelan Rannassa.

Mitä tehdä Tampereella?

Mansessa on paljon tekemistä myös isojen tapahtumien ulkopuolella. Tampereen hiukan remontin armoilla oleva keskusta ja sen lähialue kätkee kaduillensa kosolti kivoja kahviloita, kivijalkaliikkeitä ja kulkeminenkin on työmaista huolimatta helppoa. Lyhyet välimatkat taittuvat helposti kävellen, mutta Nysselläkin pääsee. Jos olet ensimmäistä kertaa Pirkanmaan sydämessä, niin torilounas millä tahansa Tampereen tunnelmallisista toreista on “must”. Musta makkara ei kaikille maistu, mutta onhan sitä ainakin maistettava.

Museokierros Tampereella saattaa helposti venyä monipäiväiseksi, sillä niitäkin riittää. Kaupungista löytyy Suomen jääkiekkomuseo, Muumi-museo, Sara Hildénin taidemuseo, monipuolinen Vapriikki museokeskus, Suomen Pelimuseo, Poliisimuseo ja monia muita. Myös shoppailijat nauttivat olostaan Tampereella, sillä aivan keskustasta löytyy kaksi laajaa kauppakeskusta. Kiertelyn jälkeen on mukava levätä ja nauttia piknikeväitä Hatanpään Arboretumissa kauniin Pyhäjärven rannalla, johon muuten voi lähteä myös ajelemaan vesiskootterilla.

Block partyt eli korttelijuhlat Suomessa

Block partyt eli korttelijuhlat Suomessa on verrattain uusi ilmiö. Jenkeissä niitä on kuitenkin järjestetty jo 70-luvulta alkaen erityisesti hip hop -piireissä, ja ne ovatkin tavallaan festareiden esi-isiä. Korttelijuhlissa avainasemassa on yhteisöllisyys, ja suuressa roolissa musiikin lisäksi ovat veden kielelle nostattavat ruokakojut. Tunnetuimmat korttelibileet ovat Kallio Block Partyt, mutta kekkerit ovat pikkuhiljaa rantautuneet muuallekin Suomeen, esimerkiksi Ouluun, Lahteen ja Tampereelle.

Tarvitseeko kotikorttelisikin omat juhlansa? Block partyissä on kieltämättä oma hommansa, sillä esimerkiksi lupa-asioiden hoitamiseen kuluu oma aikansa. Pienestä ydinporukasta suuretkin tapahtumat aina lähtevät liikkeelle, ja kun sana leviää, vapaaehtoisia apukäsiä ilmaantuu varmasti. Monet artistitkin haluavat usein esiintyä omilla kotikulmillaan ja joskus jopa ilman sen suurempaa korvausta. Voisitko esimerkiksi yhdistää taloyhtiösi kesätalkoot ja huikeat pikkufestarit, ja olla luomassa uusia block partyjä?

Kesän suurimmat festarit

Kesän mahtavimmat festarit kävijämäärän perusteella ovat Ruisrock, Provinssirock, Ilosaarirock ja Pori Jazz. Myös juhannusta juhlitaan sankoin joukoin festivaalien merkeissä, esimerkiksi RMJ:ssä Raumalla tai Himosjuhannuksessa Jämsässä. Myös Tahkon juhannus sekä Kalajoen juhannus keräävät keskikesän bailaajat yhteen. Kokonaiskäyntimäärän perusteella suuria tapahtumia ovat myös Kotkan Meripäivät (huikeat 233 284 kävijää vuonna 2018), Helsingin Juhlaviikot (236 007) ja Tampereen Teatterikesä (91 819).

Liput maamme suurimpiin karkeloihin kannattaa varata ajoissa, sillä useina vuosina tiketit ovat päässeet loppumaan kesken. Myös uudet festarit kasvavat kovaa vauhtia, esimerkiksi tänä kesänä nelivuotissynttäreitään juhliva John Smith Rock Festival on tavoittanut jo yli 10 000 kävijää. Tapahtuma järjestetään Laukaalla Peurungassa, ja Soundi-lähden lukijat äänestivät sen vuonna 2018 Suomen parhaaksi festariksi. Toisena äänestyksessä oli tuttu Provinssi ja kolmantena Tuska Open Air.

Festarireissulle ulkomaille

Tuntuuko, että Suomi festareineen on jo koluttu läpi? Jo aivan läheltäkin Euroopasta löytyy takuulla kokemisen arvoisia festivaaleja, kuten Tanskan Roskilde. Hiukan kauempana, Belgiassa, järjestetään yksi maailman suurimpia elektronisen musiikin festivaaleja, Tomorrowland. Hiukan vähemmän tunnettuja, mutta silti valtavia bileitä on tarjolla myös Unkarissa (Sziget) ja Serbiassa (Exit). Exit on palkittu vuonna 2007 Euroopan parhaana festivaalina, ja sen lavalla on nähty mm. Avicii.

Festarireissu ulkomaille vaatii luonnollisesti hiukan enemmän järjestelyjä. Lippujen, lentojen ja majapaikan varaaminen onnistuu onneksi helposti, ja jotkut kotimaiset matkanjärjestävät tarjoavat valmiita pakettejakin. Onhan passi voimassa? Millaiset välimatkat tapahtuma-alueilta on majoitukselle? Tarvitseeko vaihtaa valuuttaa? Kun kaikki on kunnossa, porukka kasassa, liput kourassa ja rinkka pakattu, on luvassa varmasti yksi unohtumattomimmista reissuista ikinä! Joko päätit, mihin lähtisit tänä vuonna?

Legendaarinen Woodstock

Rauhan ja rakkauden juhlanakin tunnettu Woodstock täyttää tänä kesänä 50 vuotta. Festivaalit järjestetään elokuun puolivälissä New Yorkissa, Watking Glenissä. Juhlavuoden esiintyjäkattaus on mahtava. Mukana on myös kuusi alkuperäisen festarin esiintyjää; Dead & Company, John Fogerty, Santana, John Sebastian, Country Joe Mcdonald ja Canned Heat. Päänesiintyjinä nähdään muun muassa The Killers, Imagine Dragons, Robert Plant, The Raconteurs ja Jay Z.

Woodstock tunnetaan hippiliikkeen eräänlaisena loppuhuipentumana. Ensimmäiset “Rauhan, rakkauden ja musiikin” festivaalit järjestettiin 15.-18.8.1969, ja paikalle saapui noin puoli miljoonaa kävijää. Muistokonsertteja on ollut aiemmin kaksi, vuosina 1995 ja 1999. Woodstockia kutsutaan kaikkien rockfestareiden innoittajaksi. Perustaja Michael Lang sanoo vihreän liikkeenkin olevan Woodstockin perintöä. Tutustu lähemmän Woodstockiin ja muihinkin festivaaleihin sivustollamme. Ota siis rento asento, ja jatka lukemista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *