Festarireissulle ulkomaille – mitä kannattaa muistaa?

Festarit kuuluvat monen kesään kuin nenä päähän, eikä ihmekään, sillä eihän mikään kesäaktiviteetti voisi olla viihdyttävämpi kuin kavereiden ja tuhansien muiden kanssajuhlijoiden kanssa lämpimänä kesäiltana jaettu aika, joka jatkuu pitkälle yöttömiin öihin. Festareihin kuuluu hyvä seura, loistava musiikki, tähtiartistit ja yhteisöllinen tunnelma, jollaista saa muualta hakea. Festareita järjestetään koko kesän ajan ympäri Suomea, joten aktiivisin festarikävijä voi täyttää kesänsä kymmenillä festareilla.

Joskus mieli kuitenkin kaipaa jotakin ekstraa, ja tällöin voi olla, etteivät Suomessa pidettävät festarit enää yksinkertaisesti riitä pitämään festarijanoa kurissa, vaan on tartuttava tiukempiin toimenpiteisiin ja suunnattava festarireissulle ulkomaille. Ulkomaille suuntautuva festarireissu on varmasti mieleenpainuva kokemus, mutta myös pelottava asia. Mitä kaikkea pitää muistaa, kun lähtee festarireissulle ulkomaille? Lue parhaat vinkit onnistuneeseen ja turvalliseen ulkomaille suuntautuvaan festarireissuun alta.

Ota kaveri mukaan

Mikä tahansa kokemus on monta kertaa mukavampi, kun sen saa jakaa hyvällä porukalla. Sama pätee aivan ehdottomasti myös festarireissuihin. Kuka nyt haluaisi lähteä reissulle ja juhlimaan yksin vieraaseen maahan? Kavereiden kanssa reissatessa on hauskempaa ja myös esimerkiksi majoitus tulee edullisemmaksi, kun voitte jakaa kuluja keskenänne. Ja tietenkin voitte juhlia porukalla yön pikkutunneille saakka ja pitää hauskaa!

Kaverit paitsi tekevät hauskanpidosta helpompaa, myös takaavat turvallisuuden. Kun turvaatte toinen toisenne, kuljette porukassa ettekä jätä ketään yksin, on kaikilla turvallisempi olla. Yksin liikkuva turisti on varkaille ja hyökkääjille helppo kohde, mutta parivaljakko ja varsinkin ryhmä on huomattavasti vaikeampi, joten varkaat harvoin iskevät tällaisiin kohteisiin. Siksi ryhmässä liikkuminen todellakin kannattaa, eikä ketään kannata jättää yksin ulkomaisilla festareilla.

Älä pidä mukana liikaa käteistä

Suomessa saattaa helposti tottua siihen, että kansa on rehtiä ja tavaroita ja omaisuutta ei juurikaan katoile. Esimerkiksi käteistä voi pitää mukana mielin määrin ja luottaa siihen, että se on ja pysyy. Ulkomailla tilanne on taas täysin toinen, ja varsinkin suurissa väkijoukoissa raha saattaa kadota huomaamatta omille teilleen. Tällöin koko reissu on pilalla, kun varat eivät ole enää sinun käytettävissäsi.

Onneksi nykyisin on mahdollista maksaa kortilla lähes joka paikassa. Tämä onkin ulkomailla huomattavasti turvallisempi tapa, sillä jos kortti katoaa, voi sen helposti jäädyttää eivätkä rahat pääse katoamaan pitkäkyntisten matkaan. Käteistäkin voi pitää matkassa jonkin verran, mutta kovin suurten summien mukana pitäminen ei ole suotavaa, koska juhlahumussa saattaa sattua vaikka mitä. Pienetkin summat käteistä kannattaa kätkeä hyvin ja pitää niitä silmällä.

Budjetoi

Reissulla käytettävän rahan budjetointi voisi olla helppoa, jos varaisi mukaansa aina vain tietyn määrän käteistä, jotta ei tulisi kuluttaneeksi yli varojensa. Mutta koska käteisrahan mukana pitäminen ulkomaisilla festareilla on vähän kyseenalaista, kannattaa sen sijaan asettaa pankkikortilleen sellainen päivälimiitti, joka sopii omaan budjettiin. Näin voit käyttää päivässä vain sen, mihin sinulla on varmasti varaa eivätkä pitkäkyntiset vahingossakaan saa kalasteltua rahojasi.

Budjetoida kannattaa jo ennen reissulle lähtöä, ja kannattaa esimerkiksi vertailla lentojen ja hotellien hintoja tarkkaan. Vertailu todellakin kannattaa, ja lennoissa voi helposti säästyä jopa satoja euroja pienellä vaivalla. Monesti esimerkiksi Airbnb-tyyppinen kotimajoitus voi tulla huomattavasti edullisemmaksi varsinkin suuremmalla kaveriporukalla matkustaessa. Tällöin myös esimerkiksi ruokakustannuksista voi karsia valmistamalla osan ruoasta ja festarieväistä itse majapaikassa sen sijaan, että söisi päivittäin ulkona useaan otteeseen.

Huolehdi terveydestä ja turvallisuudesta

Muista huolehtia niin omasta kuin muidenkin terveydestä ja turvallisuudesta. Muista, että festarialueella ei välttämättä ole lääkintää saatavilla ja maan terveydenhuolto saattaa tapaturmatilanteissa tulla turistille kalliiksi. Pienetkin asiat, kuten riittävän aurinkorasvan käyttö, kannattaa pitää mielessä. Vaikka se saattaakin tuntua pakolliselta pahalta juhlahumun pyörteissä, voi kohdemaan porottava aurinko salakavalasti tehdä hyvinkin pahaa jälkeä hetkessä. Suojautuminen on helppoa, ja se todellakin kannattaa.

Vältä vaaroja

Vaikka juhlavalla tuulella saattaisi tehdä mieli heittäytyä hulluksi ja tehdä asioita, joita ei kotimaassa koskaan tekisi, kannattaa silti pitää järki päässä ja jalat maassa. Paikalliset huijarit saattavat helposti havitella turisteja, ja esimerkiksi huumatuksi tuleminen on erittäin todennäköistä, jos jättää drinkkinsä hetkeksikään vartioimatta. Vältä riskialttiita tilanteita ja pidä huolta myös kavereista, niin että kaikille jää reissusta vain mukavia muistojen karmeiden kokemusten sijaan.

Juo vettä

Muun bilekansan keskellä hyppiessä, pomppiessa ja juhliessa ja keuhkojen täydeltä huutaessa ja laulaessa yksi saattaa unohtua: veden juominen. Pidä raikasta vettä saatavillasi koko festareiden ajan, ja hörpi juomaa säännöllisin väliajoin. Näin vältät nestehukan ja sen, että joudut makaamaan tuupertuneena lempiartistisi keikan ajan, koska olet juonut liian vähän. Kesän kuuma ilma voi tehdä tepposet nopeastikin, joten kannattaa mieluummin juoda liian paljon kuin liian vähän.

Pakkaa kevyesti

Matkalle tulee helposti ylipakattua. Varsinkin festarireissulle lähtiessä tämä kannattaa kuitenkin unohtaa. Olet lähdössä kesäfestareille, ja kohdemaassa on oletettavasti lämmin keli. Toki voit pakata mukaan myös jotakin lämpimämpää koleampiin öihin, mutta tarvitsetko todella kuutta eri hupparia? Usein jo lentokoneiden matkatavararajat karsivat pakkauslistaa tehokkaasti, mutta kaiken kaikkiaan kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti ja ottaa mukaan vain tarpeellisia vaatteita sellaisten sijaan, joita ehkä mahdollisesti saattaisi tarvita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *