Block partyt ovat kaikenikäisten kaupunkijuhlia

Korttelibileistä on tullut yhä suositumpia Suomessa, ja niiden järjestäminen on levinnyt pääkaupunkiseudulta myös muihin suuriin kaupunkeihin. Englanninkielinen sana block viittaa sekä kortteliin että liikenteen sulkemiseen: korttelibileiden ideana on vallata kadut autoilta ja liikenteeltä ja järjestää katualueille muuta ohjelmaa, kuten musiikkiesityksiä ja pop up -ruokakojuja. Tässä jutussa otamme selvää, minkälainen projekti korttelibileiden järjestäminen on ja minkälaisia ovat Suomessa järjestettävät block partyt.

Korttelibileiden historiaa maailmalla

Korttelibileiden historia alkoi tiettävästi heti ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen New Yorkissa, jossa suljettiin kokonaisia kortteleita ja järjestettiin paraateja Versaillesin rauhansopimuksen kunniaksi. Nykyisin Yhdysvalloissa järjestetään korttelibileitä erityisesti juhlapyhinä, kuten muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä, jolloin kadut täyttyvät musiikkiesityksistä ja ruokakulttuurista. Myös Isossa-Britanniassa korttelijuhlilla on pitkä historia. Yhdet suurimmista katujuhlista järjestettiin prinssi Williamin ja Kate Middletonin häiden aikana, ja niihin arvioidaan osallistuneen yli miljoona ihmistä.

Korttelibileiden järjestäminen

Useimmat Suomessa järjestettävät korttelijuhlat ovat luonteeltaan tiheään asuttujen kaupunkialueiden ja lähiöiden urbaaneja kaupunkifestivaaleja. Monet block partyt ovat nimenomaan jonkin tietyn kaupunginosan oma juhla. Korttelijuhlat eivät ole pop up -bileitä; tunnetuimmista katujuhlista on kasvanut niin isoja tapahtumia, että niiden järjestäminen on usein pitkä ja työläs projekti. Isoimpien katujuhlien suunnittelu alkaa jo talvella ja vapaaehtoisia on mukana satoja. Järjestäjien päävastuulla on esiintyjien etsiminen sekä lupa-asiat.

Pääkaupunkiseudulla järjestettävien, suurimpien korttelijuhlien organisoiminen vaatii omat nettisivut ja projektiryhmän. Katujuhlia varten joudutaan hakemaan esimerkiksi maankäyttölupaa, ja sen lisäksi on tehtävä turvallisuussuunnitelma yhteistyössä viranomaisten kanssa. Ohjelmaa lähdetään suunnittelemaan asukaslähtöisesti, sillä tarkoituksena on aikaansaada rennon meiningin juhlat, joissa kaikki ikä- ja kulttuuriryhmät viihtyvät. Musiikkiesitysten lisäksi tapahtumassa voidaan järjestää taidenäyttelyitä ja teatteriesityksiä tai pelata jalkapalloa ja skeitata. Tärkeässä roolissa on myös ruoasta nauttiminen.

Isoimmat Suomessa järjestettävät korttelibileet

Suomen suurin korttelijuhla, Kallio Block Party, järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Sen jälkeen korttelibileiden järjestäminen on levinnyt myös muihin Helsingin kaupunginosiin, muun muassa Herttoniemeen, jonka omissa katujuhlissa on vieraillut lähes 10 000 kävijää. Herttoniemi Block Party on Kallion katujuhlan vanavedessä kasvanut jo melkein yhtä isoksi tapahtumaksi kuin esikuvansa: musiikkiesityksiä ja muuta ohjelmaa järjestetään Herttoniemen Asentajanpuistossa kuudella eri lavalla.

Pääkaupungin lisäksi korttelibileet ovat yleistyneet myös muissa isoimmissa kaupungeissa. Esimerkkejä löytyy ympäri Suomea, kuten Tullin katujuhlat Tampereella, Lahti Block Party sekä Oulun Tuiran torilla järjestettävä Titta på Tuira. Erikokoisia korttelijuhlia syntyy koko ajan lisää, ja niiden järjestäminen vaatii lähinnä motivaatiota ja sitoutumista. Kallio Block Party on monien korttelibileiden esikuva, ja yksi Kallion juhlista inspiraatiota ottaneista korttelibileistä on Turun Ylioppilaskylän oma Yo-kylä Block Party.

Turun Ylioppilaskylän Block Party

Turun Yo-kylän block party on järjestetty vasta muutaman kerran, mutta siitä on jo tullut iso tapahtuma. Yo-kylän katujuhlaa ei järjestetä pelkästään alueen asukkaita varten, vaan paikalle pyritään houkuttelemaan kävijöitä myös muualta Turun seudulta. Tarkoituksena on tehdä Ylioppilaskylästä tutumpi kaikille turkulaisille; valtaosa tietää Yo-kylän, mutta harva on käynyt siellä. Syyskuun alussa pidettävän juhlan järjestää viisihenkinen tuottajaryhmä, jonka kaikki jäsenet ovat yleensä opiskelijoita Turun Ammattikorkeakoulussa.

Yo-kylän korttelijuhlassa jokainen asukas voi tuoda esiin omaa osaamistaan. Esiintymislavalle nousee ainakin 10 esiintyjää, sen lisäksi tarjolla on ruokaa, tanssia, runoutta, kilpailuja ja pomppulinna. Yo-kylään ovat tervetulleita kaikenikäiset. Ohjelma alkaa aamupäivällä lapsille suunnatuilla esityksillä ja tapahtumia järjestetään iltaan asti. Yo-kylän katujuhlien oma erikoisuus on kirkkoreivit. Tapahtuman yksi yhteistyökumppaneista on Katariinan seurakunta, jonka kirkossa keskellä Yo-kylää voi block partyn aikana kuunnella elektronista musiikkia reiveissä.

Korttelibileiden yhteistyökumppanit

Isoimmat Suomessa järjestettävät korttelibileet ovat paisuneet niin suuriksi, että ne alkavat muistuttaa festivaaleja. Pelkkä vapaaehtoisten työpanos ei usein riitä, vaan tarvitaan myös muita yhteistyökumppaneita. Monet block partyt houkuttelevat paikallisia yrityksiä mukaan talkoisiin, ja vastapainoksi yrityksille luvataan näkyvyyttä ja ilmaista mainontaa. Esimerkiksi Turun Yo-kylässä järjestettävien korttelibileiden yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Turun Ammattikorkeakoulu, Nordea, Laitilan Virvoitusjuomatehdas ja Turun Katariinan seurakunta.

Tärkeimpiä korttelijuhlien yhteistyökumppaneita ovat kuitenkin juhlassa esiintyvät artistit. Koska block partyt ovat ilmaistapahtumia, ei myöskään esiintyjille makseta palkkaa. Korttelijuhliin on siitä huolimatta helppo löytää artisteja, sillä monet haluavat lähteä mukaan nauttimaan tunnelmasta ilman palkkaakin. Usein korttelibileisiin kutsutaan esiintymään kyseisestä kaupunginosasta kotoisin olevia artisteja, ja esimerkiksi Herttoniemi Block Partyn esiintyjälistalla komeilee vuosittain useita paikallisia muusikkoja, kuten Tommy Lindgren, Prinssi Yusuf ja Egotrippi.

Miksi block partyt ovat niin suosittuja?

Korttelibileitä yhdistävät musiikkiesitykset, ruokatarjoilu ja asukkaiden yhteisöllisyyden tunne: alueen asukkaat järjestävät tapahtuman muille asukkaille. Suurimmista Suomessa järjestettävistä korttelibileistä, kuten Kallio Block Partysta, on kasvanut valtavia tapahtumia, jotka alkavat jo muistuttaa enemmän festivaaleja. Katujuhlan voi kuitenkin pistää pystyyn myös pienemmän kaavan mukaisesti omalla kotikadulla, ja pienempien korttelibileiden teemana voi olla ruoasta nauttiminen tai myyjäisten järjestäminen. Samalla voi tutustua muihin alueen asukkaisiin ja nauttia yhdessäolosta.

Elävä kaupunkikulttuuri on voimakas vetovoimatekijä, kun alueelle houkutellaan uusia asukkaita. Korttelibileet parantavat kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä, sillä ne kutsuvat alueen asukkaat viettämään aikaa yhdessä ja tutustumaan toisiinsa. Monissa kaupungeissa suomalaiset ovat vielä arkoja järjestämään korttelibileitä, mutta katujuhlien kasvaneen suosion myötä monissa kaupunginosissa on kuitenkin alettu ymmärtää, ettei kaupungin tarvitse järjestää kaikkea, vaan asukkaat voivat myös omatoimisesti ryhtyä parantamaan oman kaupunginosansa imagoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *